Kontakt

Prvomajske dni je marsikdo prebil v skrbnem tuhtanju, kako pripraviti diplomsko/zaključno/magistrsko nalogo. Treba je pač postaviti piko. In za študij velja, da je ta pika vezana v moder ali rdeč ovitek, na katerem je z zlatimi črkami napisano naše ime. Naša prva knjiga.

Kot za vsako pomembno stvar tudi pri zaključku študija velja, da se je dobro držati nekaterih pravil, ki nam prihranijo marsikatero težavo in nepotrebni popravek tik pred tiskanjem, ko je skrbi že tako ali tako preveč.

1. Izberite temo, ki vas navdušuje.

V diplomsko nalogi se ukvarjajte s področjem, ki ga želite podrobneje spoznati in raziskovati. Motivacija bo na vaši strani, če vas tema zanima. Naj te odločitve ne sprejme nekdo drug namesto vas. Če okolica oceni, da tema ni v redu, to ne pomeni, da imajo prav.

2. Izberite mentorja, ki je strokovnjak.

Izberite mentorja, ki je največji strokovnjak za izbrano področje na vaši šoli. Pozabite govorice. Ljudje vstopamo v odnose z različnimi pričakovanji. Med človekoma, ki sta zagreta za isto temo, se bo zagotovo zgodila (strokovna) kemija.

3. Preštudirajte pravila šole.

Preberite pravilnik o diplomiranju, naštudirajte postopek in pridobite ustrezne obrazce. S tem ne obremenjujte mentorja, obrnite se na referat šole ali na knjižnico. Zapomnite si: knjižnica hrani vse zaključne naloge, torej že morajo vedeti, kako se stvari streže. Upoštevajte predpisano obliko in način citiranja.

4. Postavite si časovni okvir.

Disciplina je 95 % uspeha. Postavite si cilj, kdaj boste diplomirali, in ga razdelite na manjše cilje: kdaj morate oddati dispozicijo, kdaj morda ni zagovorov na šoli ipd. Vštejte mentorjev prispevek – za pregled naloge mu morate dati dovolj časa. Cilj naj bo cilj specifičen (diplomirati), merljiv (zaključki v nalogi), atraktiven (privlačen), realen (potrebuje to oklepaj) in time based – časovno določen.

5. Pravočasno in na pravi način izvedite raziskavo.

Nekatere raziskave vzamejo veliko časa. To je treba pri načrtovanju upoštevati. Prav tako je smiselno, da anketne vprašalnike pošiljamo med študijskim letom in ne med počitnicami. Upoštevajte, da ne morete raziskati rasti pšenice v enem mesecu. Za to boste potrebovali vsaj leto dni.

Če se odločite za anketo, predlagam spletno spraševanje. Vsi skeptiki – zagotovo je anonimno oziroma je nemogoče pregledati vsak anketni vprašalnik posebej. Zaupnost je zagotovljena.

6. Upoštevajte vsebinske pripombe mentorja.

On že ve, kako se stvarem streže. Veliko študentov je že diplomiralo pri njem, ve, o čem govori. Če ne razumete, kaj želi, vprašajte. Končna ocena je nekoliko odvisna od tega, koliko ste pri delu samostojni; zagotovo lahko pričakujete nižjo, če ignorirate mentorjeve napotke. Obliko in način citiranja obdržite tako, kot je v predlogi ali navodilih. Če niste prepričani, vprašajte v knjižnici ali referatu.

7. Zaupajte vase.

Držite se svojih prepričanj in znanja, ki ste ga pridobili med študijem. Bodite samozavestni pri zagovarjanju svojih stališč. Verjemite rezultatom, ki jih je pokazala raziskava, skušajte jih utemeljiti in priznajte, da so vas presenetili, če jih v hipotezah niste predvideli. Bistvo zaključnega dela ni v tem, da potrdite svoja prepričanja, ampak v tem, da najdete nekaj novega. Če ugotovite, da ste v raziskavi nekaj pomembnega izpustili – nič hudega. Bo raziskoval nekdo drug. Izpostavite to kot nadaljnje možnosti raziskovanja.

In navsezadnje – kaj boste oblekli za zagovor in kaj za podelitev … ah, te skrbi :)

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.