Kontakt

Po prijavi na zaposlitveni  oglas običajno sledi čakanje na odgovor. Vendar, pozor!  Pazite, kaj si želite, ker se vam lahko uresniči. Preverjeno dejstvo. Vabilo na razgovor nas lahko preseneti, zato se nanj velja dobro pripraviti.  Prvi vtis delamo namreč samo enkrat.

1. Poiščite informacije

Pozanimajte se o podjetju. Čisto zares. Pozanimajte se o podjetju! Svetovni splet je zakladnica informacij. Preučite spletno stran podjetja in preverite medijske objave. Vprašajte tudi prijatelje in znance.

2. Napišite motivacijsko pismo

V primeru, da ste motivacijsko pismo že poslali, ga preberite še enkrat, če ga niste napisali, je zdaj pravi čas. Upajte si izpostaviti, v čem ste res dobri. Bodite konkretni. Zapišite, kakšne koristi bo podjetje imelo, če zaposli ravno vas.

3. Pripravite dokumentacijo in obnovite znanja

Na razgovor vedno vzemite mapo z vsemi dokazili o izobrazbi. Bodite pripravljeni, da lahko vsak trenutek dokažete znanje, ki ste ga obljubili v prijavi. Lahko se vam zgodi, da bo zaposlitveni razgovor potekal v tujem jeziku ali pa bodo pred vas potisnili računalnik in boste morali urediti zapleteno tabelo s formulami.

4. Odgovorite na vprašanja

Samozavest na razgovoru vam bo zagotovilo dejstvo, da imate pripravljene odgovore na vprašanja. Seznam tistih klasičnih najdete povsod. Naj vas njihova navidezna preprostost  ne zavede, da nanje ne bi odgovorili že doma. Izkaže se, da je na vprašanje: »Povejte mi kaj o sebi?« običajno najtežje odgovoriti.

5. Zapišite vprašanja

Na koncu razgovora imejte vedno pripravljena vprašanja za bodočega delodajalca. Priporočljivo je, da si jih zapišete že vnaprej.

6. Preverite lokacijo

Na razgovor pridite točno. Zapomnite si, s kom ste dogovorjeni za razgovor in zapišite si njegovo telefonsko številko. Preverite, kje je lokacija podjetja in koliko časa boste potrebovali do cilja. Pozanimajte se, kako je s parkiranjem.

7. Izberite primerna oblačila

Zunanjo podobo morate uskladiti z oblačilno politiko podjetja. Vedno pa si lahko pomagate z osnovnimi pravili poslovnega oblačenja. V izbranih oblačilih se morate počutiti dobro in sproščeno.

V času iskanja priložnosti za delo ali za zaposlitev je biti drugačen na tej poti postalo mantra, ki jo ponavljamo iz dneva v dan. Za začetek bo že dovolj, če bomo na razgovor prišli zelo dobro pripravljeni.

Avtor:

Dobimo se na družbenih omrežjih