Kontakt

Vsak izmed nas se je že kdaj znašel v obdobju, ko kar ni in ni mogel pridobiti motivacije. No, vsaj tako se je morda zdelo na prvi pogled. V resnici tudi to, da v zaspanih jutrih ugasneš budilko in vstaneš iz postelje, zahteva določeno mero motivacije. Vendar pa bomo v tem članku govorili o motivaciji za delo in učenje. Preberi, kako jo lahko pridobiš in z njo dosežeš več.

Motivacija za učenje

Kaj je motivacija?

Motivacija je gonilna sila, ki določa naša dejanja in obnašanje. Je ključna »sestavina«, ki jo potrebujemo za pridobivanje kompetenc, razvijanje talentov ter navsezadnje za spremembo vedenja in navad. Motivacija je hkrati tudi neke vrste življenjska veščina, saj nam omogoča, da dosežemo zadane cilje in se premikamo naprej v življenju. Žal pa marsikomu – še posebej v stresnih časih – motivacije primanjkuje. Če se tudi ti soočaš s to težavo, najsi bo to pri delu, učenju ali vsakodnevnih obveznostih, te lahko to pomanjkanje močno ovira pri doseganju tvojih ciljev.

Katere vrste motivacije poznamo?

Ali veš, da obstaja več vrst motivacije? Njihovo poznavanje je lahko prvi korak k temu, da jo pridobiš in uresničiš, kar si zadaš. V grobem motivacijo delimo na intrinzično in ekstrinzično – odvisno od tega, kaj si želimo doseči.

Intrinzična motivacija

Pravimo ji tudi notranja motivacija, saj izhaja iz posameznika. To pomeni, da imamo željo po določenem vedenju zato, ker ob njem uživamo in čutimo zadovoljstvo. Še posebej naše globoko zakoreninjene želje imajo največjo motivacijsko moč. V kategorijo intrinzične motivacije med drugim spadajo naslednje vrste motivacije: moč, sprejemanje, radovednost in neodvisnost.

Ekstrinzična motivacija

V nasprotju s prvo pa ta motivacija prihaja »od zunaj«, zato ji pravimo tudi zunanja motivacija. Našo željo po določenem vedenju ali opravljanju dejavnosti pogosto vodijo zunanje nagrade, kot so pohvale, ocene, denar in slava. V to skupino lahko na primer uvrščamo motivacijo za učenje ali motivacijo za delo, ni pa nujno, saj lahko ti dve izhajata tudi iz nekih notranjih vzgibov.

Kako pridobiti motivacijo?

Najprej razmisli, kaj si želiš doseči ali spremeniti oziroma kaj je tvoj namen. Če ti denimo primanjkuje motivacije na delovnem mestu, razmisli o tem, ali te tvoja služba izpolnjuje oziroma česa si želiš na delovnem mestu. Si morda želiš napredovanja ali menjave poklica? Pri svojemu delodajalcu se pozanimaj, kakšne so tvoje možnosti za napredovanje, oziroma preveri, kaj potrebuješ za menjavo službe. So to morda nove kompetence ali drugačna izobrazba?  

Velik demotivator je tudi misel, da ti ne bo uspelo ali da nečesa ne zmoreš. S takšnimi pomisleki se zelo pogosto sooča mnogo ljudi. Če si med njimi tudi ti, raje poišči vse razloge, zakaj ti bo uspelo. Konec koncev si lahko sam sebi največji motivator. Predvsem pa imej do sebe veliko sočutja. V nasprotju s prepričanjem, da je samokritičnost ključ do motivacije, je sočutje v resnici veliko bolj učinkovito – še posebej v težkih trenutkih, ko ne veš, kako naprej.

Motivacija za učenje

Ob vsakodnevnem hitenju od ene do druge obveznosti in skrbi za družino se včasih zdi preprosto nemogoče poiskati prost trenutek zase, kaj šele za učenje. Vendar pa vzrok ne tiči vedno v pomanjkanju časa – včasih je razlog preprosto v pomanjkanju motivacije za učenje. Kot rečeno, naj bo tvoj prvi korak ta, da si določiš nek cilj oziroma namen. Si želiš drugačnih zadolžitev v službi ali pa opravljati poklic, ki ti bo omogočal višjo plačo? Ali pa te zanimajo novi karierni izzivi in izkušnje?

Z dobro organizacijo časa in razporeditvijo aktivnosti v dnevu kar naenkrat postane mogoče tudi tisto, kar se je sprva zdelo nemogoče. Pri tem ti z veseljem pomagamo mi. V B&B izobraževalnem centru se vsakemu študentu posvetimo individualno in študijski proces prilagodimo tvojim potrebam. Poleg tega ti naši strokovnjaki povsem brezplačno pripravijo osebni izobraževalni načrt, ki ti bo pomagal narediti korak naprej v življenju in te dodatno motiviral, da dosežeš cilj, ki se ti je včasih morda zdel še nedosegljiv.

Avtor: B&B izobraževanje

Oznake: Izobraževanje izobraževanje odraslih Motivacija vseživljenjsko učenje
Dobimo se na družbenih omrežjih