Kontakt

Vsak izmed nas se je že kdaj znašel v obdobju, ko kar ni in ni mogel pridobiti motivacije. No, vsaj tako se je morda zdelo na prvi pogled. V resnici tudi to, da v zaspanih jutrih ugasneš budilko in vstaneš iz postelje, zahteva določeno mero motivacije. Vendar pa bomo v tem članku govorili o motivaciji za delo in učenje. Preberi, kako jo lahko pridobiš in z njo dosežeš več.

Motivacija za učenje

Kaj je motivacija?

Motivacija je gonilna sila, ki določa naša dejanja in obnašanje. Je ključna »sestavina«, ki jo potrebujemo za pridobivanje kompetenc, razvijanje talentov ter navsezadnje za spremembo vedenja in navad. Motivacija je hkrati tudi neke vrste življenjska veščina, saj nam omogoča, da dosežemo zadane cilje in se premikamo naprej v življenju. Žal pa marsikomu – še posebej v stresnih časih – motivacije primanjkuje. Če se tudi ti soočaš s to težavo, najsi bo to pri delu, učenju ali vsakodnevnih obveznostih, te lahko to pomanjkanje močno ovira pri doseganju tvojih ciljev.

Katere vrste motivacije poznamo?

Ali veš, da obstaja več vrst motivacije? Njihovo poznavanje je lahko prvi korak k temu, da jo pridobiš in uresničiš, kar si zadaš. V grobem motivacijo delimo na intrinzično in ekstrinzično – odvisno od tega, kaj si želimo doseči.

Intrinzična motivacija

Pravimo ji tudi notranja motivacija, saj izhaja iz posameznika. To pomeni, da imamo željo po določenem vedenju zato, ker ob njem uživamo in čutimo zadovoljstvo. Še posebej naše globoko zakoreninjene želje imajo največjo motivacijsko moč. V kategorijo intrinzične motivacije med drugim spadajo naslednje vrste motivacije: moč, sprejemanje, radovednost in neodvisnost.

Ekstrinzična motivacija

V nasprotju s prvo pa ta motivacija prihaja »od zunaj«, zato ji pravimo tudi zunanja motivacija. Našo željo po določenem vedenju ali opravljanju dejavnosti pogosto vodijo zunanje nagrade, kot so pohvale, ocene, denar in slava. V to skupino lahko na primer uvrščamo motivacijo za učenje ali motivacijo za delo, ni pa nujno, saj lahko ti dve izhajata tudi iz nekih notranjih vzgibov.

Kako pridobiti motivacijo?

Najprej razmisli, kaj si želiš doseči ali spremeniti oziroma kaj je tvoj namen. Če ti denimo primanjkuje motivacije na delovnem mestu, razmisli o tem, ali te tvoja služba izpolnjuje oziroma česa si želiš na delovnem mestu. Si morda želiš napredovanja ali menjave poklica? Pri svojemu delodajalcu se pozanimaj, kakšne so tvoje možnosti za napredovanje, oziroma preveri, kaj potrebuješ za menjavo službe. So to morda nove kompetence ali drugačna izobrazba?  

Velik demotivator je tudi misel, da ti ne bo uspelo ali da nečesa ne zmoreš. S takšnimi pomisleki se zelo pogosto sooča mnogo ljudi. Če si med njimi tudi ti, raje poišči vse razloge, zakaj ti bo uspelo. Konec koncev si lahko sam sebi največji motivator. Predvsem pa imej do sebe veliko sočutja. V nasprotju s prepričanjem, da je samokritičnost ključ do motivacije, je sočutje v resnici veliko bolj učinkovito – še posebej v težkih trenutkih, ko ne veš, kako naprej.

Motivacija za učenje

Ob vsakodnevnem hitenju od ene do druge obveznosti in skrbi za družino se včasih zdi preprosto nemogoče poiskati prost trenutek zase, kaj šele za učenje. Vendar pa vzrok ne tiči vedno v pomanjkanju časa – včasih je razlog preprosto v pomanjkanju motivacije za učenje. Kot rečeno, naj bo tvoj prvi korak ta, da si določiš nek cilj oziroma namen. Si želiš drugačnih zadolžitev v službi ali pa opravljati poklic, ki ti bo omogočal višjo plačo? Ali pa te zanimajo novi karierni izzivi in izkušnje?

Z dobro organizacijo časa in razporeditvijo aktivnosti v dnevu kar naenkrat postane mogoče tudi tisto, kar se je sprva zdelo nemogoče. Pri tem ti z veseljem pomagamo mi. V B&B izobraževalnem centru se vsakemu študentu posvetimo individualno in študijski proces prilagodimo tvojim potrebam. Poleg tega ti naši strokovnjaki povsem brezplačno pripravijo osebni izobraževalni načrt, ki ti bo pomagal narediti korak naprej v življenju in te dodatno motiviral, da dosežeš cilj, ki se ti je včasih morda zdel še nedosegljiv.

Avtor:

Oznake: Izobraževanje izobraževanje odraslih Motivacija vseživljenjsko učenje
Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.