Kontakt

1. Preberete razpis

Opravljanje študijske prakse v tujini predstavlja nadgradnjo formalnega izobraževanja in ima lahko zelo pozitiven vpliv na vašo nadaljnjo kariero. Iz lastnih izkušenj lahko potrdim, da je delo v tujini več kot samo učenje. Je spoznavanje nove kulture, ljudi in širjenje lastnega obzorja. Izkušnja, ki, hočeš ali nočeš, človeka zaznamuje.

Šola B&B je v letu 2013 pridobila Erasmus listino za terciarno izobraževanje, kar ji omogoča, da sodeluje v Erasmus+ projektih. V praksi to pomeni, da študenti naše šole odidejo na študijsko izmenjavo v tujino. Trenutno imamo odprt interni razpis za opravljanje študijske prakse. Vse študente vabimo, da si razpis preberete.

2. Oddate prijavni obrazec v referat šole B&B

Prvi korak ja za vami. Vzemite si čas za kratek razmislek. Če v sebi začutite mravljince, ki vam govorijo, da je to tisto pravo, kar ste si od nekdaj želeli, ne odlašajte, stopite v akcijo. Izpolnite prijavni obrazec, napišite kratko motivacijsko pismo in oba obrazca oddajte v referat šole B&B. Kmalu vas bomo poklicali in povabili in informativni pogovor.

3. Poiščete primerno organizacijo in delovno mesto

Ne dvomimo, prepričali nas boste, da ste prav vi tisti študent, ki si zasluži mobilnost. Čas je za tretji korak, izbira primerne organizacije, kjer boste opravljali študijsko prakso. Mogoče je ta korak najtežji, vendar se ga nikar ne ustrašite, pomagali vam bomo.

Na spodnjih spletnih povezavah najdete nekaj namigov, ki vam bodo v pomoč pri iskanju primernega delovnega mesta:  

ErasmusIntern.org http://erasmusintern.org
 Erasmus alumni http://www.esaa-eu.org
GaragErasmus http://www.garagerasmus.org
JOE+ https://leonet.joeplus.org/en
Praxis http://www.praxisnetwork.eu
EURES https://ec.europa.eu/eures/main.jsp?acro=links&lang=sl&catId=2591&parentId=0

Lahko pa izberete nekoliko lažjo pot. Kot šola smo navezali stik z nekaterimi agencijami v tujini, ki v vašem imenu poiščejo primerno delovno mesto, poskrbijo za nastanitev in integracijo v okolje. Slaba stran te izbire je, da morate storitev plačati.

4. Uredite administrativni del mobilnosti

Večina priprav na mobilnost je za vami. Urediti je treba še administrativni del.  

V šoli bomo pripravili »Learning Agreement«, ki služi kot tripartitna pogodba in načrt praktičnega usposabljanja. Kot študent ste v okviru projekta Eramus+ upravičeni do finančne dotacije, višina te pa je odvisna od države gostiteljice.

Skupina 1: 500 EUR / mesec:

Države programa z visokimi življenjskimi stroški – Danska, Irska, Francija, Italija, Avstrija, Finska, Švedska, Velika Britanija, Liechtenstein, Norveška.

Skupina 2:  450 EUR / mesec:

Države programa s srednje visokimi življenjskimi stroški – Belgija, Češka republika, Nemčija, Grčija, Španija, Hrvaška, Ciper, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska, Slovenija, Islandija, Turčija.

Skupina 3:  400 EUR / mesec:

Države programa z nizkimi življenjskimi stroški – Bolgarija, Estonija, Latvija, Litva, Madžarska, Malta, Poljska, Romunija, Slovaška, Republika Makedonija.

Študentu se za namen mobilnosti študijske prakse odobri dodaten znesek v višini 100 EUR / mesec.


 

5. Odhod na študijsko prakso v tujino

Čas je, da se načrti realizirajo v praksi. Kupite letalsko karto, spakirate kovčke, stisnete roko svojim bližnjim in se podaste dogodivščini naproti. Čakajo vas zanimivi, nepozabni meseci.

 

Se vam porajajo dvomi in niste povsem prepričani ali si to resnično želite? Preberite blog 7 razlogov za študij v tujini. Želimo vam veliko poguma pri sprejemanju odločitev na vaši karierne poti. 

Avtor: Klemen Sušnik

Dobimo se na družbenih omrežjih