Izpit viličar | B&B

Izpit viličar

Nacionalna poklicna kvalifikacija za upravljavce viličarjev

Program

Priučite se upravljanja viličarja in si tako povečajte možnosti zaposlitve. Podjetja vsak dan iščejo skladiščnike z znanjem upravljanja viličarja.

Upravljavec viličarja se zaposli v različnih delovnih organizacijah, kjer dela pri prevzemu, raztovarjanju, notranjem in zunanjem transportu in izdaji blaga. To so lahko proizvodna podjetja, trgovske organizacije, kmetijske zadruge, farme, bolnišnice, gradbena podjetja, železnica ali letališče. Tudi poklicni vozniki vse pogosteje potrebujejo znanja iz upravljanja viličarja, saj vse pogosteje odgovarjajo za varen razklad in naklad tovora, ki ga pripeljejo oz. odpeljejo.

Izpit za viličar je namenjen voznikom vseh vrst viličarjev (dizelskih, električnih, plinskih), ki jih srečamo v skladiščih, v proizvodnji, na deloviščih in podobno.Tečaj obsega strokovno teoretične vsebine, ki jih morajo vozniki viličarjev poznati za uspešno upravljanje viličarjev in praktično vožnjo z viličarjem pod vodstvom inštruktorja. Udeleženci, ki uspešno zaključijo usposabljanje, pridobijo pravico upravljati različne tipe viličarjev in prejmejo potrdilo o usposaboljenosti za upravljanje viličarjev.

01
02

Postopek

 • Teoretčni del usposabljanja zajema predavanja s preizkusom iz vsebin: varnost in zdravje pri delu z viličarji, osnove pogonov, vrste in opis motorjev (bencin, dizel, elektromotorji), osnove elektrotehnike, trenja in mazanja, vzdrževanje ter hidravlika, opis in delovanje viličarjev

 • Teoretični preizkus

 • Praktični del usposabljanja pod vodstvom izkušenih inštruktorjev

 • Praktični preizkus

Po  uspešno opravljenem teoretičnem in praktičnem preizkusu znanja prejme udeleženec potrdilo o strokovni usposobljenosti za voznika viličarjev.

 • "Upravljanje viličarja je zaradi BB postalo lažje. Hvala mentorju za strokovno znanje."

  Mitja, Grosuplje

 • "Za usposabljanje sem se odločil, da sem lažje dobil zaposlitev. No, pa naučil sem se tudi veliko."

  Milivoj, Radovljica

 • Učili smo se na čisto novem Jungheinrichovem viličarju. Bilo mi je v čast in veselje opravit otvoritveno vožnjo.

  Miha, Kranj

Pristopni pogoji

Pogoji, ki jih mora izpolnjevati kandidat za prijavo v postopek potrjevanja in preverjanja NPK viličarist:

 • končana najmanj osnovna šola.
 • udeleženci programa morajo biti polnoletni,
 • pred začetkom tečaja pa priporočamo zdravniški pregled o psihofizični primernosti za delo z viličarji.
 • Priporočljivo je, da imajo opravljen tudi vozniški izpit B kategorije.

Kompetence, ki jih kandidat pridobi na usposabljanju za NPK viličarist:

 • upravlja plinske, motorne ali električne viličarje,
 • opravlja premike blaga z uporabo viličarja.

 

Preverjanje in potrjevanje znanj za NPK viličarist/viličaristka poteka pred komisijo, ki najprej preveri vstopne pogoje kandidata ter dokazila o doseženih spretnostih ter na podlagi dokazil odloči o vsebinah, ki jih mora posameznik opraviti na teoretičnem preizkusu in o vsebinah praktičnega prikaza spretnosti, ki jih zahteva katalog strokovnih znanj in spretnosti. V postopku svetovanja kandidat pripravi osebni portfolio, ki ga komisija ovrednoti in delno ali v celoti prizna vsebine kataloga.

Z uspešno opravljenim potrjevanjem ali preverjanjem usposobljenosti kandidat pridobi javno veljavno potrdilo (certifikat) o nacionalni poklicni kvalifikaciji VILIČARIST/VILIČARISTKA. Z njim dokazuje svojo usposobljenost za poklicno opravljanje del viličarista/viličaristke.

 

 

03
 • Petra Krnič, BB, B&B, izobraževanje, usposabljanje, avtošola, šola vožnje
  Petra Krnič
  Organizatorka usposabljanj
  petra.krnic@bb.si
04

Prijava

TELEFON

051 395 100
04 28 08 304

 

ELEKTRONSKI NASLOV

usposabljanje@bb.si

 

ELEKTRONSKI OBRAZEC