Kontakt

 

Razstava, ki nas ne pusti hladne

Podnebne spremembe, pojav, ki se nam je še pred leti zdel kot znanstvena fantastika, je danes med nami še kako prisoten. ˝To se me ne tiče, ˝brezveze˝, sam ne morem nič spremeniti˝, takšno je prepogosto razmišljanje posameznikov o podnebnih spremembah danes, kljub zlatemu in znanemu pravilu, da se vsaka sprememba začne najprej prav pri nas samih. Dober primer je Greta Thunberg, običajna najstnica s Švedske, ki se je kmalu začela zavedati pomembnosti ohranjanja okolja in povzdignila svoj glas. Postala je prepoznavna okoljevarstvena aktivistka, ki sedaj povezuje številne isto misleče ljudi po svetu, ki se zavedajo pomena ohranjanja okolja in posledic podnebnih sprememb.

Ker se tudi v družbi B&B trudimo misliti in delovati trajnostno ter ozaveščati o aktualni problematiki, si lahko v naših prostorih ogledate razstavo o življenju v času podnebnih sprememb, ki je nastala pod okriljem Umanotere – Slovenske fundacije za trajnostni razvoj, z naslovom Na vroči strani Alp. Glavni namen razstave je prikazati, kako podnebne spremembe predstavljajo resno grožnjo življenju, kot ga poznamo danes. Vendar pozor! Ni še vse izgubljeno, še vedno lahko ublažimo posledice podnebne krize in se taki prihodnosti izognemo.

Sprehod skozi razstavo  Na vroči strani Alp, ki je na ogled v naših prostorih na Laborah, do 30. novembra 2021, nam slikovno in opisno prikaže dogajanje v slovenskem prostoru ob koncu 21. stoletja v primeru nadaljevanja obremenjevanja našega okolja. Torej prikazuje spremembe ne v daljni prihodnosti, ampak že v prihodnosti naših otrok. Razstava je vsekakor vredna ogleda. Če si je ne morate ogledati pri nas, lahko storite tudi virtualno

In kaj se nam obeta, če ne spremenimo pritiskov na okolje?

  • Bolj vroča poletja, močnejše suše, obilnejše padavine,
  • višja gladina morja,
  • vse zahtevnejše obdelovanje zemlje,
  • spreminjanje gozdov,
  • vročina in nove bolezni bodo ogrožale zdravje prebivalstva,
  • potreba po selitvi prebivalstva.

Prepričana sem, da si nihče izmed nas ne želi sprememb, ki jih napovedujejo strokovnjaki, in katerih glavni vzrok so nespametna delovanja človeške družbe. Zato razmislimo in kot posamezniki ukrepajmo še danes, saj je lahko jutri že prepozno.

Postanite del spremembe!

Avtor: Natalija Plankl

Oznake: Na vroči stran Alp podnebne spremembe razstave Umanotera Varstvo okolja
Dobimo se na družbenih omrežjih