Kontakt

 

S prvim januarjem letošnjega leta je za komercialne prevoze k našim severnim sosedom potrebne kar nekaj dodatne dokumentacije, ki mora biti prevedena v nemški jezik.

Tako po 1. 1. 2017 za dostavo blaga in prevoz oseb k severnim sosedom ne le s tovornim vozilom, ampak tudi z dostavnikom potrebujete kup dokumentacije, na katero so v primeru kabotaže še posebno občutljivi avstrijski nadzorni organi. Po do sedaj znanih zahtevah, ki so še nejasne, težko popolnoma izvedljive in niso dokončne, potrebujete (prevoz blaga):

potrdilo A1 (voznik ga potrebuje za vse države EU + EGP): pridobite ga na območnem uradu ZZZS. Izdan je na evropsko predpisanem obrazcu, zato prevod ni potreben;

ažurno evidenco delovnega časa v nemškem jeziku (razvidno število voznikovih delovnih ur, ki so bile opravljene na ozemlju Avstrije);

delovno pogodbo v nemškem jeziku, aneks k delovni pogodbi v nemškem jeziku (voznik z s. p.-jem);

pogodbo o najemu vozila ali lizing pogodbo (vpis v prometno dovoljenje ne zadošča);

prijavo ZKO-3: prijava mora biti izvršena pred vstopom vozila v Avstrijo (na dokumentu morajo biti zabeleženi datum, ura in minuta prijave!);

plačilne liste, iz katerih je razvidno, da so bile vozniku obračunane vse delovne ure (razen odmorov) po avstrijskih predpisanih minimalnih tarifah (v nemškem jeziku);

potrdilo o bančnem nakazilu plače na voznikov osebni račun (v prihodnje predvideno tudi dokazilo o izplačanem regresu, božičnici in opravljenih nadurah).

 

Seveda morajo biti evidence usklajene s podatki, razvidnimi s tahografa, in tekoče posodobljene, sicer so glede na velikost prekrška predvidene zelo visoke kazni – tudi do nekaj tisočakov – ob morebitni ponovitvi pa njihova podvojitev, v skrajnih primerih celo prepoved opravljanja voženj v Avstriji.

Vseh navedenih dokumentacij, razen potrdila A1, ne potrebuje le samostojni podjetnik (s. p.), ki je sam lastnik in voznik. Če ima npr. zaposlenega sina ali druge voznike, ti potrebujejo vso dokumentacijo. Nekakšna nelogična izjema so tudi tuja trgovska podjetja, ki imajo poleg Avstrije tudi v Sloveniji registrirane podružnice in vozijo tovor za lastne potrebe, sicer pa prevoz blaga ni njihova primarna dejavnost (npr. Hofer, Lidl…).

 

Za tranzit čez Avstrijo (brez naklada oz. razklada na ozemlju Republike Avstrije) ta dokumentacija ni potrebna. 

Avtor: Boštjan Paušer

Oznake: Avstrija prevozi prevozniška dokumentacija usposabljanja
Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.