Kontakt

 

Ti nad glavo visi samo še diplomska naloga? Se nikakor ne moreš spraviti k pisanju? Ali pa sploh ne veš kako začeti? Pisanje diplomske naloge je za marsikoga najtežji del celega študija.

Potek študija do diplome je popolnoma organiziran – točno vem kdaj so izpiti, vem kaj profesor zahteva od mene, vem kaj je treba znati in približno koliko prej se moramo začeti učiti, da »bo zneslo«.

Poleg vsega zgoraj naštetega, je diploma za večino študentov (ja, tudi odraslih), prvi večji popolnoma samostojen projekt v življenju.

Zveni znano? Beri dalje …

Tema, ki te zanima

Neobremenjeno si izberi nekaj tem, ki te zanimajo. Izlušči tiste, ki so povezane s smerjo študija in o njih lahko samozavestno govoriš pred publiko ali razmisli, če lahko temo, ki te zanima na kakšen način povežeš s smerjo študija.

Iskanje virov za diplomsko nalogo

Svetujem ti, da vire na hitro preiščeš še pred prijavo teme diplomske naloge, tako se ti namreč ne bo zgodilo, da sredi raziskovanja obstaneš na mestu zaradi pomanjkanja virov.

Prijatelj Google ti bo rad priskočil na pomoč. Na hitro vtipkaj nekaj najpomembnejših ključnih besed (v slovenščini in angleščini), preko katerih dobiš širšo bazo rezultatov. Po pregledu te baze se loti naprednega iskanja znanstvenih in strokovnih člankov preko Googla – Google advanced search in Google Scholar.

 

Ko imaš že izdelan krajši seznam relevantnih virov, predlagam orodje Cobbiss, s katerim svoji bazi virov dodaš še piko na i.
 

Prijava diplomske naloge

Ko se prepričaš, da ti virov pri raziskovanju ne bo manjkalo, čim prej prijavi temo, da je ne bo kdo drug. Naslednja zadeva je izbira mentorja in sestanek na katerem bosta skupaj naredila plan dela. Na sestanek se čim bolj pripravi, da bosta lahko z mentorjem produktivno izkoristila čas.
 

Pisanje, raziskovanje, analize in ankete

Loti se! Prej, ko premagaš začetno bariero, lažje bo. Če imaš možnost, si določi dni v tednu in uro, ko lahko pišeš diplomsko nalogo. Najbolje, da tega ne počneš v domačem okolju, sploh, če imaš družino. Umakni se, najbolje v dobro založeno in opremljeno knjižnico. Ko boš enkrat tam, lahko popolnoma izkoristiš čas, ki ti je na voljo.

 

Ko se ustavi in zmanjka motivacije

Popolnoma normalno je, da nekje vmes motivacija upade ali naletiš na večjo prepreko. Zmanjka idej. Ne obupaj! Takrat si načrtno vzemi teden ali dva odmora in ne razmišljaj o diplomi. Določenega roka odmora se drži. Po odmoru preglej napisano, preveri rezultate in vire. Tvoj pogled na vsebino bo po odmoru drugačen in marsikateri problem bo lažje rešljiv. 

 

Zaključek

Kdaj je diplomsko delo res dokončano? Kdaj ga dati v pregled? Kdaj nehati z branjem in iskanjem napak? Ko si resnično zadovoljen s svojim delom, rezultati in seveda, ko ti to odobri mentor.
 

Zagovor

Za pripravo na uspešen zagovor si vzemi dovolj časa. Pripravljati se začni takoj, ko dobiš datum. Razmisli katere so bistvene stvari, ki jih želiš izpostaviti, predstavi pomembne rezultate in ideje. Predstavitev naj bo zanimiva in jasna, drsnice pa naj vsebujejo le nazorne grafične elemente s podatki, nikakor ne celega besedila iz diplomske naloge.

Drzni si biti inovativen, drugačen – preseneti! Imej v mislih, da za predstavitev velika večina uporabi orodje Power Point, ki je precej omejeno.

Predlagam, da si vzameš čas in spoznaš interaktivna orodja za pripravo predstavitev, kot so CanvaVisme in Prezi.
 

Osupni in zaključi študij v stilu!

Avtor: Kaja Kramar

Oznake: BB diploma Izobraževanje
Dobimo se na družbenih omrežjih