Kontakt

Čemu navajati vire ali zakaj imajo študenti pred oddajo diplomskih nalog toliko dela z bibliografijo? Je to samo kaprica študijskih komisij ali smiseln in upravičen ukrep za ohranjanje intelektualne lastnine?

Avtorstvo in sorodne pravice poleg industrijske lastnine sodijo v intelektualno lastnino. Gre za stvaritve, ki izvirajo iz človekovega intelekta oz. razuma, torej gre poleg umetniških slik, glasbenih del, arhitekturnih stvaritev tudi za znanstvena spoznanja, ki so jih v svojih raziskavah dognali različni bolj ali manj znani intelektualci.

V preteklih letih se je v Sloveniji precej govorilo o prepisanih diplomskih, magistrskih nalogah in celo doktorskih disertacijah.

Kaj je plagiat?

plagiát -a m (ȃ) knjiž. kar je prepisano, prevzeto od drugod in objavljeno, prikazano kot lastno, navadno v književnosti: to delo je plagiat; ločiti original od plagiata; med popevkami je bilo včasih precej plagiatov / vsak dvom o plagiatu je tu odveč duhovni tatvini

Vir: Fran (2016). Plagiat. Pridobljeno 7. 12. 2016 z naslova http://www.fran.si/iskanje? View=1&Query=plagiat.

 

Zaključna strokovna in znanstvena dela imajo določen namen. Študent z enotnim in celovitim delom dokaže, da je pridobil splošne in specifične kompetence, značilne za določen študijski program, ki so kot take opredeljene tudi v učnih načrtih posameznih predmetov. Ekonomist tako npr. dokaže svoje poznavanje, razumevanje in zmožnost uporabe strokovnih znanj o komerciali, bančništvu, poslovnih procesih ipd. Osnovne definicije teh strokovnih področij so znane, postavili in v svojih znanstveno-raziskovalnih delih so jih predstavili znani strokovnjaki. Diplomsko delo ni »odkrivanje tople vode«, ampak uporaba teh strokovnih spoznanj v praksi. Študent tako dokaže, da posamezno področje pozna in da zna definicije uporabiti na svojem primeru oziroma v konkretnem poslovnem okolju.

Včasih diplomant iz prepričanja, da je jasno, da to ni »zraslo na njegovem zelniku«, vira ne navede. To vodi v slab rezultat pri preverjanju avtorstva, za katero v šoli BB uporabljamo profesionalni program, ki preveri dobesedno citiranje, povzemanje in avtorstvo. Izpiše vire, ki jih je diplomant uporabil, navedel pa ne. To vodi v naknadno urejanje naloge, ponovne obiske knjižnice in brskanje po spominu … Kje sem že to našel? Skratka, pomeni dodatni stres, ko je študent še mislil, da je najhujše za njim.

Svetujem torej:

  • sprotno zapisovanje virov, medtem ko nastaja naloga;
  • shranjevanje dokumentov s spletnih strani, ki jih uporabimo;
  • pregledovanje literature tako fizično v knjižnici kot preko portala Cobiss.si;
  • uporabo bibliografije v okolju word, ki samodejno navede vire tako v seznamu kot tudi sklice v besedilu;
  • uporabo sodobnih virov;
  • posvetujte se, če niste prepričani – v šoli BB smo tu zato, da pomagamo.
     

Zakaj ob Pitagorovem izreku nihče ne zahteva navajanja?

Zaradi časa, ki je pretekel od nastanka te pomembne formule. Zakon o avtorski in sorodnih pravicah, Ur. l. RS, 16/2007, v 59. členu navaja: »Avtorska pravica traja za čas avtorjevega življenja in 70 let po njegovi smrti, če ni s tem zakonom drugače določeno.«

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.