Kontakt

Poklic ekonomista je eden najbolj perspektivnih, saj ti omogoča zaposlitev na številnih delovnih mestih. Ekonomija je namreč znanost, ki je vpeta v vsa področja vsakdanjega življenja. Proučuje delovanje posameznikov oziroma družbe ter njihovo proizvajanje, razporejanje in uporabo materialnih dobrin. Poglej si, zakaj si lahko s študijem ekonomije ustvariš odskočno desko za izgradnjo bogate kariere.

 

V osrčju zanimanja so družbeni problemi

Ekonomija se v grobem deli na dve veji – mikroekonomijo zanima vedenje posameznikov in kako ti sprejemajo svoje odločitve, makroekonomija pa proučuje družbo oziroma gospodarstvo kot celoto. In ker se ekonomija ukvarja z različnimi družbenimi problemi, kot so na primer brezposelnost, revščina, inflacija, obdavčitev, človekove pravice in neenakost med spoloma, je poklic ekonomista vedno aktualen.

Ekonomisti se ne ukvarjajo le z analiziranjem in reševanjem problemov, ampak skušajo ugotoviti, zakaj se posamezniki obnašajo tako kot se ter kako uporabljajo razpoložljive vire. Ker so zmožni razumevanja delovanja družbe z različnih perspektiv, tudi bolje razumejo, kako deluje. S tem dobijo tudi boljši vpogled v družbene probleme, ki lahko močno vplivajo na vsakdanje življenje.

 

Veščine, ki jih razvijejo ekonomisti

Ekonomisti med študijem pridobijo številne veščine in znanja, na podlagi katerih razumejo širšo sliko, zato se lahko zaposlijo na številnih področjih – še posebej so iskani v gospodarstvu in financah. Glavne kompetence, ki jih lahko razviješ s študijem ekonomije, so:

  • analitične sposobnosti in organizacija,
  • reševanje problemov,
  • načrtovanje in priprava strategij,
  • obdelava kompleksnih podatkov,
  • trženje in
  • poslovno komuniciranje.

 

Zakaj postati ekonomist?

Študij ekonomije ima številne prednosti, saj te ne le pripravi na poklic, ampak lahko hkrati razviješ tudi številne druge veščine, ki jih iščejo delodajalci v drugih panogah. Seveda pa to ni edini razlog, zakaj se splača študirati ekonomijo. Morda te prepriča še kateri od naslednjih:

1. Ekonomija je del vsakdanjega življenja

Ker je ekonomija močno vpeta v vsa področja vsakdanjega življenja, se ti po zaključenem študiju odprejo številne možnosti za zaposlitev. Kot ekonomist lahko na primer raziskuješ, kako posamezniki, družine, organizacije ter podjetja in celo vlade sprejemajo finančne odločitve.

2. Dobra plača

Dokončan študij ekonomije ti odpre marsikatera vrata in s tem boljše karierne možnosti, omogoči pa ti tudi dobro plačo. Ekonomisti imajo namreč specializirana znanja, ki so še posebej iskana v gospodarstvu in financah. Višina plače je seveda odvisna od več dejavnikov – izobrazbe, izkušenj, vrste dela in same lokacije zaposlitve.

3. Odlične zaposlitvene možnosti

Ekonomisti so iskani v vseh panogah, zato je za ta profil pri delodajalcih pogosto veliko povpraševanja. Ekonomija se ves čas spreminja in razvija v koraku z družbo, zato se nenehno pojavljajo novi karierni potenciali. Razumevanje novih konceptov in novo nastajajočih ekonomij, kot je na primer kriptoekonomija, odpira številne neomejene možnosti za delo in razvoj kariere.

4. Vplivaš lahko na spremembe v svetu

Če si želiš kariere, ki te bo izpolnjevala in ti omogočila, da pozitivno vplivaš na družbo, ti bo znanje s področja ekonomije odprlo marsikatera vrata. Gre namreč za področje, ki nikakor ne deluje kot otoček zase. Pridobljeno znanje ti namreč omogoča lažje razumevanje povezav med različnimi, a medsebojno povezanimi področji.

 

Študiraj ekonomijo na B&B Višji strokovni šoli

Kot ekonomist lahko postaneš nepogrešljiv del vsakega uspešnega podjetja, zavoda ali organizacije. Ne glede na to, na katero področje se usmeriš, si lahko s tem poklicem ustvariš bogato in dinamično kariero.

Pridobi nova znanja ali dokončaj že začet študij v B&B izobraževalnem centru. V primeru, da imaš že nekaj opravljenih izpitov in prakse, ti priznamo vsebine, opravljene na drugi šoli in temu primerno prilagodimo višino šolnine. Če imaš s tega področja že delovne izkušnje, ti priznamo tudi vsebine in dosežke, pridobljene z delom.

Preveri več o programu

Avtor:

Oznake: diploma ekonomist višja šola
Dobimo se na družbenih omrežjih