Kontakt

 

Zakaj vztrajaš na delovnem mestu, ki te ne osrečuje? Najpogostejši razlog je strah pred neuspehom, finančno stanje in cona udobja. Slaba plača, neprijazni sodelavci, tečen šef in grožljiv urnik dela. Je vredno vztrajati in zapraviti 3/4 življenja in si zraven nakopati še zdravstvene težave? je res lažje le tarnati in čakati na petek?

Ni vredno!

Si umetnik po duši, delaš pa v proizvodnji, ki zatira tvojo ustvarjalnost? Te veseli organizacija dogodkov, delaš pa v klicnem centru? Vsak poklic je časten, ampak če te ne osrečuje, ukrepaj. Zadovoljstvo v službi vpliva tudi na zasebno življenje in s spremembo karierne poti se ti bo celostno izboljšala kvaliteta življenja.

Pridobi ustrezno znanje, podporo in energijo za spremembo poklicne poti.

1. Sreča je na strani pogumnih.

Ne glede na to, kaj pravijo mediji, govorice in k čemu se nagiba javno mnenje, priložnosti so. Včasih je znano hudo lažje prenesti kot neznano dobro … Išči dobre priložnosti – za osebnostno rast, zadovoljstvo, zaslužek. Več truda vložiš, boljši bo občutek. Zadovoljen človek seje trud in žanje zadovoljstvo.

2. Uporabi veze in poznanstva.

Vsi jih imamo. Na list papirja napiši vse ljudi, ki jih poznaš in stopi v stik z njimi. Vprašanje, ki ga zastaviš: »A morda veš za kakšno službo? Morda veš, da kje iščejo kader? Poznaš koga, ki zaposluje? Kako bi ti iskal zaposlitev?« Vse ideje so dobrodošle. Izkoristi pa le tiste, v katere verjameš. Pri uporabi vez velja zmernost - nihče ne želi biti vsiljiv znanec.

3. Verjemi vase.

Na list papirja zapiši svoje življenjske dosežke. Sem štejemo male in velike zmage, seznam dopolnjuj, ko se še česa domisliš. Uredi najnovejšo verzijo svojega življenjepisa – vnesi vse spremembe, vsa nova znanja. Poleg Europass življenjepisa si uredi še bolj kreativno verzijo, pomagaš si lahko z brezplačnimi orodji (Canva, Prezi, ...).

Lahko dosežeš še več, boljšo zaposlitev? Zagotovo.

 

4. Izdelaj si profil na enem izmed socialnih omrežij.

Na LinkedInu delodajalci iščejo strokovnjake, preden objavijo oglas za prosto delovno mesto. Če so tvoje spretnosti vizualne (fotografija, umetnost, kulinarika, ...) se pohvali s svojimi umetninami na Facebboku ali Instagramu ali pa začni pisati blog. Nauči se uporabljati socialna omrežja, to je še ena od malih zmag, s katero lahko dopolniš seznam svojih znanj.

5. Išči priložnosti za učenje novih stvari.

Želiš delati s težko gradbeno mehanizacijo, vendar nimaš izkušenj? Pokliči organizacijo, ki izvaja usposabljanja in izobraževanja za to stroko, in se prijavi. Že med usposabljanjem lahko spoznaš ljudi iz stroke, ki ti bodo dali veliko koristnih informacij, kako se zaposliti na tem področju.

6. Glasno govori o svojih željah in ciljih.

Več ko govoriš o svojih željah, bolj verjameš, da se lahko uresničijo. Ljudje smo nagnjeni k temu, da radi pomagamo drug drugemu; drugi ti bodo pomagali uresničiti želje in dosegči cilje. Tako morda lahko razmisliš tudi o samozaposlitvi.

7. Nauči se oblikovati informacije.

Delodajalci iščejo različne načine, da dobijo »najboljši kader«. Tudi blefirajo in manipulirajo. Znotraj etičnega lahko to počneš tudi ti. Ne povej vsega. Izpostavi tisto, kar ti v danem trenutku najbolj ustreza. To se lahko naučiš tudi v kariernem centru BB.

 

Če na razgovoru ugotoviš, da ti delo ne ustreza, to priznaj tako sebi kot delodajalcu. Nima smisla riniti z glavo skozi zid.

 

Oznake: kariera karierno svetovanje Sprememba
Dobimo se na družbenih omrežjih