Kontakt

Končujete svoje stavke s »saj veš«, »a ne …«, »in … ja«? Ponavljate »pač«, kadar ne veste, kaj reči? Se vam dogaja, da ne znate povedati, kar mislite, zato pustite sogovornika, da pove namesto vas, na koncu pa zgolj prikimate in rečete: »To, ja!« Kljub temu verjetno tudi vas zgornji opis spominja na jamskega človeka, ki se je pogovarjal s kombiniranjem kretenj, govorice telesa in posameznih neartikuliranih glasov. Se vračamo v prazgodovino?

Posledice pomanjkanja besednega zaklada so resne. Posameznik, ki zna uporabljati veliko število besed v različnih okoliščinah in se znotraj svojega besednega zaklada dobro znajde, zna predvsem jasno posredovati svoje misli, točno ve, kaj je želel povedati, in je s povedanim zadovoljen. Zato je uspešnejši na razgovoru za službo, lažje odgovarja na izpitna vprašanja in opravlja študijske obveznosti z boljšimi ocenami. Zna tudi postavljati vprašanja in natančno izvedeti, kar ga zanima. Tako se mu manjkrat zgodi krivica. Kdor je z besedami okornejši, posledice svojega neuspeha pogosto pripiše svojemu sogovorniku, zvezam, smoli in podobno.

Vsaka težava ima tudi rešitve.

  • Na vseh stopnjah izobraževanja so nas učili, da je treba veliko brati, vendar se bojim, da je tistega, ki ne mara sedeti ob knjigah, to bolj odvrnilo kot prepričalo. Dodajmo, da je dobro brati kar koli, tudi stripe, recepte, športne novice … karkoli. Tudi podnapisi so boljši kot nič.
  • Če besede ne razumemo, preverimo njen pomen ali vprašajmo govornika, kaj je mislil. Pomen besed preverimo v Slovarju slovenskega knjižnega jezika, ki je dostopen na vseh pametnih napravah.
  • Rešujmo križanke in druge besedne igre. Pomagajmo si s spletom, slovarji in priročniki. V križankah je precej nesmislov, vendar je končni rezultat presenetljiv. Poskrbimo za svoje možgane.
  • Kadar kaj pišemo, se potrudimo in uporabimo čim manj sopomenk. Na spletnem mestu Fran lahko hkrati iščemo po več dostopnih slovarjih, pomagamo pa si lahko tudi z opisi pojmov, ki jih vsebujejo posamezni slovarski sestavki.
  • Več govorimo. Drznimo se dvigniti roko in vprašati kaj na roditeljskem sestanku, zboru stanovalcev ipd. Seveda se bo glas zatresel, bomo zajecljali, se bomo zmotili, nam bo zmanjkalo besed. Prvič, drugič, tretjič pa verjetno ne več. Kdor si upa povedati svoje mnenje, postane v svoji sredini bolj spoštovan.
  • Stopimo iz anonimnosti. Napišimo pismo bralcev, komentirajmo objave (v primernem slogu in kulturno) in prevzemimo odgovornost za svoje besede.

Precej me pogreje, ko ljudje rečejo: »Tak sem in ne bom se spremenil.« Prvič, vsi se spreminjamo; drugič, zakaj se ne bi spremenil, če je to koristno zate? Spreminjanje komunikacijske spretnosti je nujno za napredovanje na vseh področjih življenja.

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.