Kontakt

Usposabljanje reševalcev

Usposabljanje

Vse več intervencijskih služb se srečuje z vozili, ki presegajo največjo dovoljeno maso 3,5 tone in pomanjkanjem voznikov z izpitom C kategorije. Zdaj boste ta vozila lahko vozili tudi z uspešno opravljenim usposabljanjem za tako imenovana manjša intervencijska vozila.

To možnost je omogočil Zakon o voznikih in sicer za vozila z največjo dovoljeno maso od 3,5 do 5,5 tone in sicer za vožnjo manjših gasilskih vozil, vozil policije, reševalnih vozil in specialnih vozil za izvajanje nujne medicinske pomoči, ki se uporabljajo v okviru javne zdravstvene službe in vojaške zdravstvene službe, posebej označenih intervencijskih vozil civilne zaščite, gorske, jamarske ter podvodne javne reševalne službe in mobilne enote ekološkega laboratorija, ki se uporabljajo za opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči.

mala intervencijska vozila

Program

Program usposabljanja je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Cilj usposabljanja je zagotoviti pridobitev predpisanih znanj in spretnosti ter zagotoviti umirjen, varen in nemoten potek cestnega prometa.

Teoretično usposabljanje traja štiri pedagoške ure, na koncu pa sledi še pisni preizkus znanja, kjer mora kandidat, za uspešno oceno, pravilno odgovoriti na najmanj 90 odstotkov vprašanj.

Po uspešno opravljenem preizkusu znanja iz teorije lahko nadaljujete usposabljanje s praktičnim programom. To obsega najmanj devet ur vožnje, ki jih praviloma opravljate z vozilom te kategorije, ki je v lasti pooblaščenega podjetja – šole vožnje, ki opravlja usposabljanje, lahko pa tudi z vozilom organizacije, ki vas je  napotila na usposabljanje. Po končanem praktičnem usposabljanju sledi še izpitna vožnja z ocenjevalcem.

Po uspešno opravljenem programu usposabljanja URSZR izda potrdilo v obliki kartice.

 

Potrdilo velja 5 let

Potrdilo o usposobljenosti za vožnjo manjših intervencijskih vozil se izda z veljavnostjo petih let. Po poteku veljavnosti se podaljša, če je imetnik potrdila telesno in duševno zmožen za vožnjo motornega vozila, kar dokaže z veljavnim zdravniškim spričevalom kandidata za voznika motornega vozila kategorije C1 ali operativnega gasilca – nosilca izolirnega dihalnega aparata, in opravlja operativne in druge naloge zaščite, reševanja in pomoči, kar dokaže s potrdilom pristojne organizacije.

Potrdilo velja izključno skupaj z veljavnim vozniškim dovoljenjem kategorije B.

 

Cena

V primerjavi z izpitom C kategorije, je usposabljanje za mala intervencijska vozila približno polovico cenejše, pa tudi časovno približno pol krajše.

Ni vam potrebno opravljati psiho testov ter izpita iz teorije na izpitnem centru, operativni gasilci – nosilci izolirnega dihalnega aparata, pa ne potrebujete dodatnega zdravniškega pregleda.

Pogoji

Kdo se lahko usposablja?

V program usposabljanja se lahko vključi kandidat za voznika, ki:

  • ni voznik začetnik;
  • ima veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije B;
  • je telesno in duševno zmožen za vožnjo motornega vozila, kar dokaže z veljavnim zdravniškim spričevalom za voznika motornega vozila kategorije C1 ali operativnega gasilca – nosilca izolirnega dihalnega aparata;
  • opravlja operativne in druge naloge zaščite, reševanja in pomoči, kar dokaže s potrdilom pristojne organizacije.

Prijava

Kandidate za voznike na usposabljanje prijavijo državni organi, samoupravne lokalne skupnosti, zavodi in druge organizacije, v katerih so kandidati za voznike zaposleni oziroma opravljajo operativne in druge naloge zaščite, reševanja in pomoči. Prijave se posredujejo v elektronski obliki v modul namenske računalniške aplikacije URSZR.

Prijavi je treba za posameznega kandidata za voznika priložiti:

  • fotokopijo veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorije B;
  • veljavno zdravniško spričevalo za voznika motornega vozila kategorije C1 ali operativnega gasilca – nosilca izolirnega dihalnega aparata;
  • potrdilo o opravljanju operativnih in drugih nalog zaščite, reševanja in pomoči ter
  • dokazilo o plačilu stroškov usposabljanja.
     

Informacije

avtosola@bb.si 

7 razlogov za študij v tujini

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.