Kontakt

»Danes bralec, jutri vodja,« so besede Margaret Fuller, ameriške novinarke, urednice, kritičarke in prve ženske, ki je v 19. stoletju smela vstopiti v knjižnico Harvard College ter začela spreminjati svet. Danes je dostopnost javnih knjižnic izjemna, izposodimo si lahko elektronsko knjigo, število maloprodajnih mest, kjer lahko kupimo knjige, narašča. Vse več je izdanih knjig v slovenščini, ki hkrati postajajo čedalje dostopnejše. To se na žalost ne odraža v bralnih navadah.

Direktor in potni list

Raziskave na področju bralne kulture v Sloveniji ne kažejo najbolj zavidljivih rezultatov, posebno skrb vzbujajoče pa je povečevanje števila nebralcev med tistimi z visokošolsko izobrazbo (vir). Lani smo se z željo po spremembi pridružili projektu Slovenija bere, ki poteka pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije.

Piknik in ideje za poletno branje

Gre za kulturno-gospodarski projekt, katerega cilj je povečanje besedilne spretnosti in bralne pismenosti. Vendar ne naključno: knjige in branje so naložba v prihodnost, spodbujajo osebni in nacionalni razvoj. Kot partner projekta smo se zavezali k izvedbi dogodkov, povezanih z branjem. Tako smo lani posvojili knjigo Skrivno življenje dreves (Peter Wohlleben), ki na izčrpen in zanimiv način pripoveduje o sporazumevanju med drevesi in o gozdovih ter nas uči občudovati čudeže v naravi. Strokovni sodelavci, predavatelji in drugi zaposleni so v zvezek, ki je potoval skupaj s knjigo, zapisali svoje vtise in razmišljanja, ki so se porodila ob branju. Nastalo je tudi nekaj čudovitih ilustracij. Na pikniku zaposlenih smo pred poletjem predstavili poletne bralne predloge za vsakogar in besedo o projektu širili tudi preko družabnih omrežij. V decembru smo zbirali novoletne bralne zaobljube. Zaokrožilo je kar nekaj zanimivih naslovov, ki so namenjeni tako strokovnemu izpopolnjevanju kot tudi sprostitvi. Marsikdo bo zaradi tega letos prebral kakšno knjigo več, kot je načrtoval.

Predaja knjige in zvezka vtisov

Letos beremo s pospešenim srčnim utripom. Posvojili smo knjigo Rojeni za tek (Christopher McDougall). Pa ne le zaradi vsebine, ki raziskuje druge kulture, sodobno industrijo, temveč tudi zaradi sledov, ki jih pušča bralcu – preprosto spodbudi veselje do teka in utemelji, zakaj je to primeren šport za vse. Vabimo vas, da se nam pri branju pridružite. Veseli bomo, če boste sporočili, ali je knjiga poskrbela za dobro voljo ob prebiranju ter vas na zabaven način spodbudila k dejavnostim za bolj zdrav jutrišnji dan.


Prvi vtisi o knjigi Rojeni za tek.

Avtor: Tatjana Čeh Naglič

Oznake: bralna pismenost Slovenija bere
Dobimo se na družbenih omrežjih