Kontakt

 

V juliju smo se s sodelavkami in sodelavcem udeležili seminarja o poslovnem bontonu. Ojoj … večina ljudi ob tem globoko zavzdihne. Tudi jaz sem v preteklosti. V moji mladosti so namreč citati o bontonu »nekako kar sami« v rednih razmikih priplavali do mene. Skozi eno uho notri in seveda skozi drugega ven.

Selektivni sluh pač. Potem pa se zgodi življenje. In zaposlitev. In napake. Ugotoviš, da te ljudje povsem napačno razumejo zaradi povsem neznanega razloga. Včasih znanega, a velikokrat nepotrebnega. Takega, ki se mu da izogniti. Če prebereš tisto »ta dolgočasno« knjigo. In si predstavljam, da je seminar na to temo veliko bolj prijeten. Tako nisem razmišljala, ko sem v svoj elektronski predal prejela vabilo. Da ne bi šla sama, sem ga poslala še sodelavkam in sodelavcu. Več nas bo, bolj bo »bontostično«.

Izkušena predavateljica in strokovnjakinja za bonton Bojana Košnik nas je uspešno vodila skozi številne zagate v poslovnem svetu. Uporabno se nam je zdelo, da je uporabljala konkretne primere in pri tem pokazala svoj čudovit smisel za humor. Tako smo si stvari bolje vtisnili v spomin in istočasno raztezali smejalne gube. Koristila nam bodo predvsem pravila, ki so vezana na poslovne dogodke. Na primer: sprejem, pravila rokovanja, vodenje poslovnega sestanka, izmenjava vizitk in pravila poslovnega oblačenja. Večino pravil smo poznali, pa vendar nekatera včasih »malo« pozabimo. Nekaterih pa se nismo zavedali vsi in smo jih slišali prvič. Sedaj bo tako lažje, saj vemo: desno pravilo je zakon tako v cestnem prometu, kot tudi v poslovnem bontonu. Prav lepo je bilo slišati tudi, da so kavalirji ponovno v modi.

Po delavnici me je zanimalo, zakaj so se mi v tako velikem številu pridružili moje sodelavke in sodelavec. Ana je opozorila, da se pravila spreminjajo in jim je pomembno slediti. Maja opozarja na ugled posameznika in podjetja. Bonton je nekaj, kar je potrebno osvežiti na vsake toliko časa. Klemen je želel izvedeti osnove. Suzana rada znanje prenaša naprej in je vedno vesela kakšne novosti.

Predvsem bomo v prihodnje delovali s svojim zgledom in pozitivno vplivali na odnose okoli nas: tako na delovnem mestu kot tudi zasebno. In tako se nam kilotona bontona naenkrat zazdi kot spoštljivo mazivo. Za vsak dan in povsod.

Komu priporočamo tako delavnico?

Prav vsem … starim, mladim, študentom, dijakom in tudi otrokom. Klemen pravi: »Če bomo upoštevali 10% povedanega, bo še bolj prijetno na tej naši zemljici.« To je zadosten razlog, da se delavnice udeležimo še kdaj. Bi se nam pridružili in soustvarjali lepši svet z nami?

Avtor: Tatjana Čeh Naglič

Oznake: BB bonton vseživljenjsko učenje
Dobimo se na družbenih omrežjih