Kontakt

V naravi ni popolnosti. Tudi v življenju ne. Vse so približki. Imamo želje, cilje, namene, pa se včasih stvari obrnejo tako ali drugače. Skrbi nas, kaj bodo rekli drugi … V resnici je pomembno le, da za svoja dejanja in odločitve lahko prevzamemo odgovornost.

Kaj je prav in kaj ni?

Na to vprašanje bi vsak od nas odgovoril nekoliko drugače, saj imamo različno postavljena merila. Pri nekaterih stvareh pa je vendarle dobro gledati širšo sliko. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s področjem morale/etike, opozarjajo na tri filtre, skozi katere lahko preverimo, ali je naša odločitev etična ali ne.

1. Kako bi se mi zdelo, če bi se moja odločitev odražala na meni?

Če bi bil torej akter nekdo drug, jaz pa žrtev? Ob tem ljudje pomislijo – kaj če bi, pa ni … Ravnal bom po svoje

2. Kako bi se mi zdelo, če bi se moje ravnanje odražalo na najdražjih?

Če bi mojemu bližnjemu nekdo naredil to, kar sem jaz ravnokar nekomu storil? Aha, zdaj ni več tako enostavno. Prodajalka v trgovini mi vrne preveč drobiža in se odločam, ali vrniti ali obdržati … Če bi bila prodajalka moja mati in bi morala razliko poravnati iz lastnega žepa, dvomov ne bi bilo …

3. Kako bi se mi zdelo, če bi bila moja odločitev in ravnanje jutri objavljena v medijih?

Opa … Zdaj pa to sploh ni več hec. Saj mi ni mar, kaj si drugi mislijo o meni, to je pa vendarle preveč … Parkirati na mestu, rezerviranem za invalide? Ste kdaj videli ljudi, kakšne plehke izgovore uporabljajo, ko jih pričakajo novinarji z mikrofonom in kamero?

»Če si mi vzel parkirno mesto, vzemi še mojo invalidnost.«

Ta in podobni napisi se mi zdijo povsem primerni. Veseli me, da so v sodobnem času pred trgovinami tudi mesta, rezervirana za družine z dojenčki in malčki. Verjamem, da ostanejo nedotaknjena in počakajo tiste, ki jih potrebujejo.

Naša odgovornost je torej, ali bomo ravnali etično ali brezvestno. Po drugi strani pa so tudi situacije, ko drugi ljudje mislijo, da smo brezvestni, pa smo se odločili odgovorno, zavestno in prav. Če torej pripeljem starega bolnega človeka v zdravstveni dom, bom parkirala na mestu za invalide. Do oznake na avtu pač nisem upravičena. In če bom za to kaznovana, bom prevzela odgovornost in globo poravnala. Če pa me bo kdo pričakal z mikrofonom in kamero, bom mirno pojasnila, za kaj je šlo. Stvari niso vedno takšne, kot se zdijo, pomembno je, da lahko prevzamem odgovornost za svoje ravnanje.

»Pravični imajo trdno spanje,«

je govoril moj oče. Bil je moder človek.

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.