Kontakt

 

Ljubljana, 29. avgust 2016, od 14.00 dalje

Še dobro, da nisem oboževalec One Direction. Če bi namreč bil, bi se mi danes v Ljubljani definitivno strenalo.

Posredno pravzaprav poznam te fante, Niala, Louisa, Liama, Harryja in celo Zayna. Najstniška hči je namreč nora nanje in seveda kimam, ko mi razlaga, kdo je dobil otroka, kdo je s katero in zakaj ne nastopajo.

Kot dober očka in posredni oboževalec skupine sem seveda pristal, da tamalo in njeno prijateljico peljem na današnji shod oboževalk, ki je bil dogovorjen pod Prešernovim spomenikom v Ljubljani.

Punce prvič same v najlepše mesto na svetu. Vau! »Vaju peljem proti avtobusni postaji, da se bosta znašli za bus prevoz nazaj na podeželje, pa po Miklošički, dokler bo šlo, potem sta pa samostojni«, razložim.

Izpadel sem optimistična budala, ker mi pač ni mar za medije in objave, da bo Dunajska danes zaprta. Pri Iliriji odlično zvozimo ovinek na Tivolsko, potem pa stop. Meter. Pol metra. Dva metra. Nič. Zadaj rešilec na nujni vožnji. Kakorkoli že, čeprav malce traja, navadni avti in avtobusi zgledno zlezemo na robnike, kot bi parkirali ob cesti (zamudim verjetno najboljši posnetek tega tedna, ampak jebiga). Prevzetna ljubljanska srajca z novim, svetlečim 740 trobi kot na ohceti, ker ne ve, da se z dragim avtom postavlja samo tisti, ki nima kaj drugega za pokazat.


Foto: Finance

Vse lepo in prav, ampak to traja 20 minut, pol ure, štirideset minut. Nakar z že nervoznima puncama ugotovimo, da bosta enosmerno srečanje zamudili, razen, če nadaljujeta peš. Resnici na ljubo, od Bavarskega dvora do Tromostovja res ni daleč, mali dve pa brez samostojnega raziskovanja najlepšega mesta na svetu tudi nikoli ne bosta svetovljanki. Naredimo bojni načrt, punci peš in v dir, ata pa je v zastoju še naprej opazoval potnike, ki so iz obupa sredi ceste izstopali iz avtobusov in nadaljevali peš. Povprečna hitrost v zadnji uri 0,3 km/h. Še dvajset minut sem se valjal naslednjih petdeset metrov, da sem preko Slovenske in Kersnikove nekako odmotovilil nazaj proti najlepši pokrajini na svetu.


Foto: Finance

Kot starš si pač potrpežljiv. Drugače pač ne znese. Kot očetovski obiskovalec Ljubljane, mah, če ne spremljaš medijev, pripiši sam sebi, življenje je prekratko, da bi ga zapravljal za sekiranje.

V vlogi turista ali tujega poslovneža bi pa na današnji dan Ljubljano poimenoval Najlepše prometno neurejeno mesto na svetu. Verjetno ne bi razumel, da je tako samo danes. Verjetno ne bi razumel, da za zastoji verjetno stojijo utemeljeni razlogi in prav tako verjetno ne bi spremljal ljubljanske prometne napovedi, kot je tudi jaz nisem.

Mestna logistika je tokrat zatajila. Zataknilo se je na Tivolski, ki predstavlja eno glavnih avtobusnih povezav z Ljubljano in eno glavnih dostopnih poti za reševalna vozila na poti na urgenco. Ups! To se pa Zokiju ne bi smelo zgoditi.

Načrtovanje prometnih tokov je del izzivov logističnega inženirja. Strokovnjakov s tega področja manjka, študij odraslih za poklic Logistični inženir pa je možen tako v Ljubljani na Letališki kot v Kranju. Morda tudi s pomočjo mladih diplomantov logistike zmanjšamo prometni kaos v najlepši deželi na svetu.

 

Avtor: Brane Lotrič

Oznake: BB logistični inženir logistika Promet študij
Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.