Kontakt

Kritične situacije na cesti, spregledani znaki, nesreče s hujšimi posledicami … Jaz sem ja dobra voznica. Pa sem res? Kdo sploh je dober voznik? Tisti, ki »ima jajca« in si upa pritisniti na plin do konca? Tisti, ki se vsak dan vozi v službo po isti poti skozi mesto že 30 let? Tisti, ki vsak petek po službi spije »tri pire« in brez hujših posledic pripelje domov? Tisti, ki zna voziti in pisati objavo na facebook hkrati?

Kaj dela voznika dobrega?

V soboto sem se imela možnost preizkusiti v nadzorovanih, a nepredvidljivih situacijah na cesti pod vodstvom strokovno usposobljenega trenerja varne vožnje na poligonu BB. TOP izkušnja! Voznica sem že 10 let in prepričana sem bila, da povsem varno okrog prevažam tudi svoja dva malčka. V soboto sem takoj po prvi nalogi doživela streznitev in hladen tuš. Kar je sledilo, je bil le še šok za šokom in spoznanje, kako zelo nepripravljena vozim po cestah.

Zaviranje v sili na mokri podlagi? »Nič lažjega, to pa ja znam!« Pritisneš na zavoro in držiš dokler se avto ne ustavi. Ja, v teoriji! V praksi pa imajo ogromno vlogo tudi gume. Sama sem se treninga udeležila z novim, sodobno opremljenim vozilom. Prvi pomislek ob zaviranju v sili je bil »Ah. S tem avtom?  Mačji kašelj!« O, kako zelo sem se motila. Moja zavorna pot je bila daleč najdaljša od vseh prisotnih, v enem izmed zaviranj mi je celo zmanjkalo mokre podlage, kjer so oznake prikazane do 90 m. Ha! Kaj mi pomaga hud avto, ABS, ESP in teža celega mojega telesa, ki  je z vso silo tiščal na zavoro? Nič, če imam slabe gume!

Kaj pa bolj konkretne situacije, v katerih se ne znajdemo tako pogosto, pa se vendar vsakodnevno dogajajo? Na poligonu za trening varne vožnje v avstrijskem St. Veitu imajo simulator prevračanja vozila, ki zelo nazorno pokaže omenjeno situacijo. Punce smo bile pripravljene na prevračanje, vedele smo, kaj moramo narediti, ker nam je malo pred tem inštruktor dal napotke. Pa vendar smo vse kričale in bile šokirane nad občutki, ko smo visele na glavo in držale svojo težo zgolj na rokah. Iskale smo gumb za pas na napačni strani, lezle ven kar pripete, se brcale ob hkratnem trudu čim prej prilesti ven, kljub opozorilom inštruktorja, naj tega nikakor ne počnemo. Predstavljajte si paniko v realni situaciji, ki te ujame popolnoma nepripravljenega. Kako bi se rešil? Kakšna bi bila tvoja reakcija?

Ena izmed stvari, ki smo jo poskusili, je bil tudi simulator alkoholiziranosti, ki je primerljiv z alkoholiziranostjo 1,5 promila. Sama se sicer lahko pohvalim, da v 10 letih nisem spila niti požirka alkohola in nato sedla za volan, vem pa, da marsikdo je. Nadele smo si »ta pijana« očala in hodile med stožci, po črti, iskale ključe, odklepale avto, se pripenjale … dogajanje je bilo izjemno zabavno spremljati, saj smo bili videti kot lokalni »pijančki« v petek zvečer, pa vendar ti zadeva da misliti.

Med vožnjo domov sem sklenila … pri nakupu novih gum ne bomo »šparali«. Od zdaj naprej v avtu telefoniram zgolj prostoročno. Res je, sprva bo težko, ampak sem našla aplikacije za telefon, ki mi bodo v pomoč. Še naprej bom vozila le trezna in ob prvi naslednji priložnosti grem zopet potrenirat varno vožnjo.

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.