Kontakt

BE kategorija

V to kategorijo spadajo skupine vozil, sestavljene iz vlečnega vozila kategorije B, ki mu je dodano priklopno vozilo in največja dovoljena masa skupine vozil presega 3.500 kg, pri čemer največja dovoljena masa priklopnega vozila ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil.

Potek

Potek

  • tečaj CPP v šoli vožnje v obsegu 20 ur - vadite lahko na spletu,
  • izpit iz teorije na izpitnem centru
  • usposabljanje iz vožnje v šoli vožnje
  • izpit iz vožnje

V kolikor največja dovoljena skupna masa vlečnega vozila in priklopnika ne presega 4.250 kg, se lahko odločite za pridobitev kode 96. 

 

Pogoji

Motorno oziroma motorno in priklopno vozilo sme voziti oseba, ki ima veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo vozil tiste oziroma tistih kategorij, v katere spada vozilo ali skupina vozil, ki jo vozi in ne vozi v nasprotju z omejitvijo, vpisano v njenem vozniškem dovoljenju. 

  • dopolnjena starost 18 let 
  • pridobljeno vozniško dovoljenje kategorije B
  • zdravstveni pregled v pooblaščeni zdravstveni organizaciji oziroma v ambulanti medicine dela, prometa in športa in pridobljeno zdravniško spričevalo
  • izpit iz prve pomoči

Pogoji

Vleka lahkega priklopnika z vozniškim dovoljenjem B kategorije

Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorij B smejo voziti vozila B kategorije tudi kadar so jim dodani lahki priklopniki. 
Lahki priklopniki so priklopniki do 750 kg največje dovoljene mase, ki morajo imeti brezhibne predpisane naprave in opremo, biti označeni s ponovljeno registrsko označbo vlečnega vozila in imeti veljavno potrdilo o opravljenem tehničnem pregledu, na katerem je označen rok, ko mora vozilo opraviti tehnični pregled, ali obvestilo o roku prvega tehničnega pregleda.

V potrdilu o skladnosti vlečnega vozila (homologacija) preverimo, da največja tehnično dovoljena masa priklopnika (F.1) ne presega največje tehnično dovoljene mase priklopnika v potrdilu o skladnosti vlečnega vozila (O.1.3 ali O.2 ). 

 

Vleka priklopnika nad 750 kg največje dovoljene mase z vozniškim dovoljenjem B kategorije

Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik, če največja dovoljena masa skupine vozil ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. 
Preveriti je potrebno, da največja tehnično dovoljena masa priklopnika (F.1) ne presega največje tehnično dovoljene mase priklopnika v potrdilu o skladnosti vlečnega vozila (O.1.3 ali O.2 ) in vsota obeh ne presega 3.500 kg.

 

B kategorija + koda 96

Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B, ki imajo v vozniškem dovoljenju vpisano kodo 96, smejo voziti motorno vozilo B kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik in največja dovoljena masa take skupine vozil ne presega 4.250 kg, in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil, tako da največja tehnično dovoljena masa prikolice (F.1) ne presega največje tehnično dovoljene mase priklopnika v potrdilu o skladnosti vlečnega vozila (O.1.3 ali O.2 ) in vsota največjih tehnično dovoljenih mas vlečnega vozila in priklopnika (F.1 ali podatek iz tablice s tehničnimi podatki na priklopnem vozilu) ne presega največje dovoljene mase skupine vozil pri registraciji (F.3) iz potrdila o skladnosti vlečnega vozila in ne presega 4.250 kg.

CE kategorija

V to kategorijo spadajo skupine vozil, sestavljene iz vlečnega vozila kategorije C in priklopnega vozila, pri čemer največja dovoljena masa priklopnega vozila presega 750 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije BE in C1E, v kombinaciji z vozniškim dovoljenjem kategorije D1 pa tudi kategorije D1E ter v kombinaciji z vozniškim dovoljenjem kategorije D tudi kategorije DE.

DE kategorija

V to kategorijo spadajo skupine vozil, sestavljene iz vlečnega vozila kategorije D in priklopnega vozila, katerega največja dovoljena masa presega 750 kg, in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije BE in D1E.

Matjaž Mozetič

Matjaž Mozetič

Učitelj vožnje in predpisov

matjaz.mozetic@bb.si avtosola@bb.si 031 694 727
Tomaž Kranjc

Tomaž Kranjc

Ali si lahko privoščim izredni študij?
Z vami že 30 let

Z vami že 30 let

Poglej več
Direktorjev pogled

Direktorjev pogled

Preberi več
Zakaj B&B?

Zakaj B&B?

Poglej več

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.